София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кипърски инвеститор измамен от Радост Драганова?

Сашо Диков със скандални разкрития

6 годиниПравосъдие 27 Боряна Райчева

Чужд инвеститор, който живее повече от 20 години в България и е реализирал редица проекти, през 2012 година се среща с Радост Драганова и нейни роднини, с които учредяват съвместно дружество. От инвеститора се иска да вложи средства в общ проект за соларна инсталация край Брезник. Той влага 800 хил. евро, теглейки кредит от банка „Пиреос“ в размер на 3 млн. евро.

Бизнесът започва да действа, като докарва по 700 хиляди евро на година чиста печалба.

През август 2016 година обаче, г-н Харис Контурис – кипърският инвеститор, разбира, че той вече е никой в тази фирма, а новият собственик на фирмата е самата Радост Драганова. До този момент формален съсобственик е била нейната майка.

„С трансфер от банка дадох 800 хиляди евро за изграждане на централата, а изтегли 3 млн. евро от банка Пиреос. Бизнесът вървеше добре, до 2016 година, когато научих от банков служител, че аз вече съм никой в тази фирма“, това потвърди в предаването „ЕвроДикоф“ на телевизия „Евроком“  инвеститорът Харис Контурис и подчерта, че печалбата от фотоволтаици в края на годината е била 1 милион лева.

По думите му, Радост Драганова в началото не е искала да фигурира в управата на фирмата, защото е била държавен служител.

„Аз не разбрах как стана вписването на новия собственик, след като аз се посъветвах с голям адвокат – г-н Герджиков, и той ми каза, че по българското законодателство съдружник не може да е отстрани по този начин. Той ми каза, че това е незаконно“, обясни Контурис.

Той обясни, че след този случай са го търсили от ГДБОП по разследване за наркотици и проституция, както и са му направени редица данъчни проверки. „Не знам кой го е правил това, но не е случайно, че ми се случва след заведената съдебна битка. Аз питам кой го прави това нещо и случайно ли е?“, заяви кипърският бизнесмен.