София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Киряков: Не трябва да се бърка Свобода на словото със Свобода на медиите

Политологът смята, че по скоро проблемите идват от автоцензурата

4 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Политологът Георги Киряков, коментира случващите се проблеми и намислените планове за подобряването на ситуацията в БНР. По актуалните въпроси Киряков се изказа в студиото на следобедното предаване "Делници" по Евроком.

Той смята, че Свободата на словото и Свободата на медиите са две отделни звена, които не трябва да се бъркат и поставят под равенство. "Свободата на словото е условна - защото ако иска някой да каже нещо, да си направи медия, за да има поле за изява. Но това рядко някой може да си го позволи."

Коментира още, че щом България е на 111-то място по свобода на медиите, не трябва пряко да означава, че е на тази позиция в Свободата на словото. Тъй като ако е така България ще е изолирана от света страна - няма да има интернет,информриане, няма да има глас където и да е било.

Според политологът няма как националното радио да спре да предава цели 5 часа. "Случва се едно земетресение - как ще осведомиш обществото какво се случва ако не работи 5 часа националното радио - единствената медиа с тотално покритие в страната"

Въвеждане на такса електромер (идея за данък за радио и телевизия отчитащи се на брой електромери), която да се дава на БНР и БНТ не е решение на проблемите. "Това е сериозно бъркане на джоба, което не е оправдано. Това че употребявам ток докато гледам телевизия не означава, че гледам БНТ или слушам БНР" каза още той.

Той не смята, че журналистите не трябва да имат лично мнение.И решението не винаги е контрамнение на друг журналист. "Няма как да има винаги контражурналист, това не е начина за плурализъм. Дори с въпросите си някой може да ви уличи в пристрастие. Не сме застраховани."

По скоро съществува автоцензура, отколкото проблем със свободата в медиите. "Има автоцензура, което е безспорно, но по ред причини се избягват коментари и др. Ако се страхуваш да изразиш мнението си в дадена медия ще намериш път да го направиш извън нея" смята Киряков.