София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кирил Домусчиев: Протестите са недопустими

Работодателите обещават високи заплати догодина

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

По инициатива на премиера Бойко Борисов днес в Министерски съвет  се състоя тристранна среща между синдикатите, работодателите и правителството. Целта на провелото се съвещание беше да се предприемат спешни мерки  във връзка  с нестихващите протести и трусове между коалиционните партньори, както и да се гарантират  на работодателите необходимостта  от работна ръка.
 
Най-активен след срещата беше председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев. Припомняме, че КРИБ беше организацията, която преди около три седмици  заплаши да изкара на улицата на контра протест срещу протестиращите майки на деца с увреждания над 20 000 свои работници в подкрепа на бившия вицепремиер Валери Симеонов.
 
Според Домусчиев протестите в момента са недопустими, защото пречат на икономиката. "Изказахме едни опасения пред правителството, че тези протести, които вървят в страната от малък брой хора, защото всеки може да види по телевизията, на различни места са се събрали по 30-40-50 човека, са недопустими. По мнение на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България трябва да се вземат мерки и това да не затруднява икономиката и гражданите. Не може да се блокират магистралите и да спират нашите тирове, да спират хората да се приберат в дома си."  заяви Домусчиев.
 
Същевременно той обеща смело, че от догодина средните работни заплати в частния сектор ще се увеличат с двуцифрено число.
 
Домусчиев изтъкна, че най-големите проблеми, които до този момент задържа доходите са свързани с недоброто образование и ниското ниво на умения. В тази връзка, това са и посоките, в които трябва да се върви.
 
Вицепремиерът Томислав Дончев пък  коментира, че съществените въпроси не трябва да се обсъждат само от политическите партии, а във формат  на тристранно сътрудничество. Дончев изтъкна, че по време на днешните разговори между министър-председателя със синдикатите и работодателите са били  обсъдени всички социално-икономически въпроси – доходите в публичния и частния сектор, мерките, които трябва да предприеме държавата, за да гарантира на бизнеса работна сила и теми в сферата на енергетиката, като са останали и въпроси, които да се обсъдят и затова форматът ще се събере отново следващата седмица.
 
Председателят на КНСБ Пламен Димитров изрази също изрази задоволство от водените разговори в тристранния съвет.  „Моят прочит на днешната среща при премиера е, че това всъщност е опит икономически активното население с властта заедно да се опитат да погледнат какво трябва да бъде направено през следващата година и да се адресират най-тежките проблеми, които хората поставят. Факт е, че има нужда тази тенденция на двуцифрен ръст на доходите да бъде продължена, затвърдена и гарантирана през следващата година“, изтъкна още синдикалният лидер. 
 
Димитров използва възможността да се обърне и към президента Румен Радев с молба да защити миньорите и енергетиците на срещата за климата и енергетиката през декември. Тази защита, по думите на синдикалиста, минава през ясно заставане на държавния глава зад позицията за запазване на българския въгледобив и производството на електроенергия от местни въглища.