София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кирилов иска пресдрочно освобождаване на тримата големи

Правосъдният министър не може да даде номинация за Главен прокурор

пропускане
5 годиниПравосъдие 13 Боряна Райчева

Правосъдният министър Данаил Кирилов застава зад възможността мандатите на тримата големи в  в съдебната система( председателите на ВКС, ВАС и Главният прокурор) да се прекратяват предсрочно.
 
Това Кирилов заяви пред журналисти след срещата си с президента Румен Радев. Разговорите са част от поредица такива, които държавният глава провежда с представители на съдебната и изпълнителната власт и с обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Той трябва да бъде избран на мястото на  Сотир Цацаров в началото на 2019-та година.
 
Министърът на правосъдието  смята, че започналите обсъждания по кандидатурата на бъдещия обвинител номер 1 в държавата не са подранили, а са съвсем навременни. Така според него всички заинтересовани ще могат да дадат своето мнение.
 
Самият Кирилов не представи профил или конкретно име на лице, което да смята за достоен заместник на поста, който скоро ще се оваканти.
Правосъдният министър и президента Радев са стигнали до консенсус, че решават роля при избора за главен обвинител остава на Висшия съдебен съвет.
 
По думите на Кирилов срещата с  президента е продължила дълго, защото влезли дълбоко в детайлите и не се ограничили до темата за процедурата на избор на главен прокурор, а говорили по множество от въпросите, свързани със съдебната система.