София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Китай даде отговор на търговската война на САЩ

САЩ увеличиха митата от 10 на 25 % за Китай

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Китайското министерство на търговията изрази съжаление за увеличаването на търговските мита на Вашингтон от 10 на 25 процента за китайските продукти на стойност 200 милиарда долара. В същото време китайската страна коментира, че очаква да бъдат разрешени различията по време на продължаващите търговски преговори в САЩ.
На 9 май американският президент Доналд Тръмп обвини Китай, че нарушава търговската сделка и предупреди, че Пекин ще се сблъска с тежки такси, ако не бъде постигнато споразумение.
Поради факта, че Китай не включи повечето от изискванията на САЩ в проекта за търговско споразумение между страните, Вашингтон реши да увеличи митата от 10 на 25 процента. В допълнение, американският президент не изключи, че китайските стоки, които не са били облагани преди това, ще бъдат облагани с мита.