София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Китай призова САЩ „да не показват мускули“ в Южнокитайско море

Вашингтон пък обвини Пекин, че използва натиск за постигане на целите си

пропускане
4 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Китай призова въоръжените сили на САЩ "да престанат да показват мускули" в Южнокитайско море и да не прибавят "нови неясноти" около Тайван, предават световните агенции.

Китайския министър на отбраната Вей Фънхъ е бил на среща с шефа на Пентагона Марк Еспър в Банкок, ден след като Еспър публично обвини Пекин, че "все повече прибягва до натиск и сплашване за постигане на стратегическите си цели" в региона.

На провелата се среща Вей се е обърнал към Еспър с призив "да престане да "показва мускули" в Южнокитайско море и да не предизвиква и ескалира напрежението в Южнокитайско море", заяви говорител на китайското министерство на отбраната.

Военоморските сили на САЩ редовно дразнят Китай с операции, които наричат операции "за свободата на мореплаването", с кораби, които преминават близо до заети от Китай острови в Южнокитайско море.

В отговор на въпрос към Вей какво Китай би искал от САЩ да променят в поведението си и дали това включва спирането на операциите "за свобода на мореплаването", говорителят на китайското министерство на отбраната отвърна: "Призоваваме САЩ да престанат да се намесват в Южнокитайско море и да спрат военната провокация в Южнокитайско море."