София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Китай се противопоставя на САЩ заради ограничението в износа

Азиатската страна смята, че това няма да спре иновациите им

пропускане
4 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Китай категорично се противопоставя на намерението на САЩ да ограничи износа на високи технологии за някои страни, по-специално за Китай, и вярва, че това ще подкопае сътрудничеството между предприятията на двете държави. Това заяви говорителят на китайското външното министерство Ген Шуанг.

"Китай категорично се противопоставя на САЩ да злоупотребяват с концепцията за национална сигурност и контрол върху износа, което подкопава нормалното сътрудничество между Китай и Съединените щати, и страните", каза Шуанг.

"Грешка е да се смята, че ограничаването на износа на високи технологии [от Съединените щати] ще доведе до влошаване на ситуацията и спирането на научните и технологични иновации в Китай, ще се отрази негативно върху развитието на Китай. САЩ са твърде арогантни", заяви дипломатът.

Той отбеляза също, че „трудностите никога няма да спрат хората на Китай, те само ще го накарат да работи по-усилено и ще направи Китай още по-силен“. Говорителят на външното министерство също изрази надежда, че "Съединените щати ще положат повече усилия за взаимно доверие и печелене на сътрудничество, а не за търкания".

Президентската администрация на Доналд Тръмп финализира списък с правила, насочени към ограничаване на високотехнологичния износ на конкуренти като Китай. Това обхваща квантовите компютърни изчисления и технологията за 3D печат.