Гледай
на живо

Китай забрани новия филм за Мечо Пух

Причината вероятно се дължи на сравненията между президента и мечока

Китай забрани новия филм за Мечо Пух Новият филм "Историята на Кристофър Робин и Мечо Пух", който излезе тази година, бе забранен в Китай... thumbnail text

Новият филм "Историята на Кристофър Робин и Мечо Пух", който излезе тази година, бе забранен в Китай. Предполага се, че цензурата се дължи на редицата сравнения между президента на страната Си Дзинпин и Мечо Пух.

Скандалът в азиатската страна започна преди 5 години, което доведе до цензуриране на всякакви сравнемия между държавния глава и анимационния мечок. Пекин също така забрани търсенето на Мечо Пух в интернет.

Първите смешни сравнения се появиха през 2013 година, когато образите на Мечо Пух и на приятеля му Тигър бяха асоциирани с тези на Си Дзинпин и на Барак Обама. На следващата година шегаджиите отново сравниха китайския президент и неговия гост, японския премиер Шиндзо Абе, с Мечо Пух и магаренцето Йори. 

През 2015 година снимката на Си Дзинпин, приемащ парада, беше сравнена с Мечо Пух, изправен на крака, в открит автомобил. Снимката се превърна в най-цензурираната в азиатската страна.