София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Китайска фирма има сериозен интерес към АЕЦ Белене

Бизнесът е отказал среща с министър Петкова за цените на тока

6 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

„За мен е голяма загадка за какви цени на енергията говори бизнесът. Електрическата енергия има своята цена. Когато говорим за малките фирми и битовите потребители, те участват на енергийния пазар, а цената се определя от КЕВР. Големите фирми са на свободния пазар още от 2013 г. Естествено цената на свободния пазар ще се определя от търсенето и предлагането“, това каза пред бТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обясни, че е предложила среща на представителите на бизнеса, но те са отказали.

Припомняме, че преди седмица представители на работодателите алармираха, че предстои скок в цената на промишления ток, а от там и на храни и услуги.  Председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев дори обяви, че енергетиката е „мафиотска организация“.

По повод неговите думи Петкова коментира: „Освен, че с колегите ми бяхме наречени мафиоти, бизнесът каза, че в сектора не се извършват реформи. Аз не съм съгласна и за това има факти“. Тя посочи, че в сектора има още какво да се оптимизира и се работи по въпроса.

Енергийният министър уточни, че така и не е станало ясно кои са тези фирми, които предлагат 120-140 лв. на мегават при положение, че цената е 76,09 лв. Петкова е призовала бизнесът да подаде сигнал до компетентните органи, които да проверят въпросните цени, но сигнал е подаден само за две държавни дружества.

Относно АЕЦ Белене Теменужка Петкова посочи, че дебатът по темата тепърва предстои, но има серизен инвеститорски интерес от страна на китайска фирма. Тя обясни, че имайки предвид промените в енергийния сектор у нас и в ЕС, „трябва да бъдем много балансирани и добре да помислим, за да защитим своята енергийна сигурност”.