Гледай
на живо

Китайският лидер: Гответе за война

Си Дзинпин иска армията да увеличи своята мощ

Китайският президент Си Дзинпин призова военните да бъдат готови за война и да не се страхуват от смъртта при защита на държавата. Призивът на държавния глава към най-голямата бойна сила в света, части от който бяха разкрити едва късно в четвъртък, дойде по време на онова, което държавните медии характеризираха като рядко обръщение на китайския лидер до всички военни в страната.

Си Дзинпин стана най-могъщият лидер на Китай през последните десетилетия по време на конгреса на Комунистическата партия през октомври, а реториката от тази седмица и изображения на струпани на едно място войници и танкове изглеждат създадени, за да подкрепят новия му образ на силен лидер.
Китайският военен персонал "не трябва да се страхува от трудности или смърт", каза президентът пред хиляди военни по време на посещение за инспекция в сряда в армейско командване в северната провинция Хъбей, предаде агенция Синхуа. Президентът призова също така военните, едно временно изостанала военна сила, чиято бърза модернизация през последните години породи тревога в Азия и Вашингтон, да продължат да се развиват. Той призова армията да засили научните изследвания в областта на високотехнологичните военни средства и да се ангажира с "истинско бойно обучение", съобщи Синхуа.
"Създайте елитна и мощна сила, която винаги е готова за битката, способна да се бори и със сигурност да спечели, за да изпълни задачите, дадени от партията и хората в новата ера", цитиран е държавният глава. Като началник на Централната военна комисия на Комунистическата партия, Си Дзинпин е главнокомандващ въоръжените сили на Китай, чийто личен състав наброява повече от две милиона. Синхуа определи обръщението на президента към войската "като първия път, когато комисията провежда мобилизационна среща за всички въоръжени сили". Според други медии хиляди войници в други поделения из страната са се събрали, за да чуят речта. След встъпването си в длъжност през 2012 г. Си Дзинпин работи за увеличаване военната мощ на Китай, включително призивите му през октомври за създаване на китайска армия "от световна класа" до 2050 г.