София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Клипове показват насилие над деца в Габрово

Социалните проверяват дом за хора с увреждания

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Клипове, показващи жестоко насилие от страна на служители на дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово, станаха публично достояние. Кадрите са заснемани в продължение на две години, но едва вчера бяха разпространени в медийното пространство след междуличностен конфликт и обвинения между персонала.

"Изключително възмутена съм от случващото се в дома за деца и младежи с увреждания. Необяснимо, неразбираемо и нелогично е поведението на ръководителя на центъра, тъй като той е притежавал записите почти две години и не ги е предоставил незабавно към община Габрово и съответните органи", заяви кметът на Габрово Таня Христова. Тя беше категорична, че ще бъде безкомпромисна по отношение на всеки, позволил си да укрие информация и да наруши ангажиментите си за предоставяне на грижа към децата с увреждания.

В момента в дома са настанени 7 деца и 3 младежи с увреждания като грижите за тях са денонощни. Достъпът до тези жилища е ограничен. Възпитателката г-жа Милчева е заснела видеоклиповете. Тя посочи, че още през 2016 год., веднага след като е направила първия такъв, заедно с г-жа Лазарова са го представили на директора на дирекция "Социални дейности", но те не са реагирали. "На по-късен етап отново имаше прояви на агресия, за които отново сигнализирахме същата институция. И отново не бяха взети абсолютно никакви мерки", посочи Милчева. Сегашният директор на дома за деца с увреждания "Хризантема" Маринела Лазарова отрече подобно насилие да е било ежедневие в лечебното заведение. По думите й, проявилите агресия жени вече са напуснали работа. Вчера социалните влязоха в дома като освен тях проверка по случая прави и прокуратурата.