София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кметицата на Ловеч против безплатни детски ясли и градини

Мая Манолова ще присъства на извънредно заседание на Общинския съвет

5 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова се обяви против решението на Общинския съвет в града от края на декември, с което се премахват таксите за детските ясли и градини. Предложението беше направено от група съветници от БСП и бе подкрепено от 18 души в съвета.

Според кмета на общината обаче това противоречи със Закона за местните данъци и такси и затова. Тя е предложила на председателя на общинския съвет да бъде свикано извънредно заседание, на което отново въпросът да бъде обсъден. Такова ще има на 9 януари /сряда/ от 10.00 часа, съобщиха от общинската администрация. По думите на Маринова в Закона за местните данъци и такси е посочено, че за ползване на детски ясли или градини се събират от родителите или настойниците месечни такси. Решението на Общинския съвет все още не е влязло в сила и в момента важат старите правила.

Ловешкият народен представител Милко Недялков пък подчерта, че според закона група хора, по решение на Общинския съвет, могат да не плащат налози за определени услуги. Недялков припомни, че вече в над 20 общини детските градини и ясли са безплатни, дори в Ловешка община граждани и организации са освободени от налози или плащат минимален размер.

Депутатът обясни, че обществени организации в Ловеч са се обърнали към омбудсмана Мая Манолова с покана да присъства на сесията на съвета в сряда.