София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кметове от Родопите отидоха на поклонение в Сребреница

Почетоха загиналите по време на войната в Босна

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис с неговия екип и с още 70 кметове от община Кърджали посетиха босненския град Сребреница във връзка с отбелязване на 23 години от трагичните събития по време на войната в Босна през 1995 г.

Случилото се трябва да се знае, помни и да се борим всеки ден това да не се повтаря никога, каза в свое обръщение инж. Хасан Азис пред мемориала на загиналите в босненския град.

В дните около 11 юли 1995 г. повече от 8000 босненски мюсюлмани са убити в района на Сребреница. Наричат това най-масовото и жестоко убийство след Втората световна война. Телата са заровени в масови гробове. Повечето от тях са мъже на възраст над 18 години. Сред жертвите с установена самоличност има 13 жени и много малко деца. И до днес учените търсят самоличността на много от жертвите. Тази година бяха изпратени индентифицираните останки на 35 убити в онези дни.

„С кметовете от Община Кърджали посетихме гробовете, за да отдадем дължимата почит към нашите братя и сестри. Когато човек се докосне до историята, до много от раните, които са се стоварвали върху човечество, и съумее да усети страданието, може да извлече поуки за своето бъдеще и за бъдещето на цивилизацията изобщо. Наше е задължението да се присъединим към това, което правят хората по цял свят – да отдадем дължимото на жертвите и най-вече да запазим паметта, за да не позволим и най-малкото съмнение, че подобно нещо може да се случи отново на когото и да било“, каза инж. Хасан Азис в свое обръщение пред мемориала на загиналите.

Той изтъкна още, че паметта за политиката на геноцид трябва да бъде непрекъснато предупреждение към всички хора, които днес отново се намират в опасността от омраза, фанатизъм, расизъм и предразсъдъци.

Кметът на Кърджали изрази надежда, че ще бъдат разпознати всички убити, за да бъдат положени отново в земята, така както се полага на всеки човек.

Екипът на инж. Хасан Азис, заедно с всички присъстващи на събитието кметове поднесоха венец пред мемориала на гробището в босненския град.