София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кметът на Ботевград: Валентин Златев иска да използва яз. Бебреш само за частни нужди

Иван Гавалюгов коментира обвиненията, че помага на престъпна група да източва язовира

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Имам официални справки на ВиК „Бебреш“, което е собственост на бизнесмена Васил Златев, бащата на енергийния бос Валентин Златев, които много ясно показват какво е предоставеното количество на вода на населението през 2017г., 2018г. и 2019г. От 1 април 2019 г. оператор на язовир Бебреш е ВиК София. Данните показват, че през 2017 г. са инкасирани 1 милион и 180 хиляди, през 2018 г. 1 милион и 287 хиляди. Не разбрах от къде са тези 9 милиона кубични метра, които коментира г-н Златев.“, каза той. По думите му се използват и други водни източници, които захранват града, а не е само от язовир Бебреш. Това каза кметът на Благоевград Иван Гавалюгов в ефира на „Честно казано с Люба Кулезич.

Гавалюгов отвърна на нападките на Валентин Златев, че на територията на Ботевград действа организирана престъпна група, която краде от водата, и с действие или бездействие кметът ги подпомага. Златев твърди ,че от населението ВиК събира пари за 9 млн. кубика вода, а плаща на държавата само 2,5 млн. куб. м вода, останалите пари са присвоени.

На въпроса от какво е изнервен Г-н Златев, кметът на Ботевград отговори, че става въпрос за конфликт на интереси. „Общественият интерес е да се използва водният ресурс за частно-битови въпроси, а частният интерес е да се използва за производство на електрическа енергия“, обясни кметът.

„Агрохол“, който е собственост на бащата на Валентин Златев, е собственик на ВЕЦ-а, но информацията е, че той не работи отдавна. „В периода, в който е работил през май месец    и през юни месец за по 7 дни. Тяхното разрешително за водочерпено, издадено от Басейнова дирекция, и има три параметъра, които го ограничават. Единият е до 18 млн. куб, м вода от язовира, вторият е дебита, който могат да черпят, до 1 куб. м в секунда, а третият е нивото, до което могат да водочерпят, а то е до 7.62.

„В периода, в който е работил през май нивото е било -9.50 м, т.е 2 метра под разрешителното, а през юни нивото е било -8.95. В официално тяхно писмо констатират един от проблемите е работата на ВЕЦ Бебреш, както те казват в неподходящ диапазон“, допълни той.

„Явно съм неудобен на г-н Златев, бил той Валентин или Васил. Учудвам се, че те са опрели до печалбата от един ВЕЦ. Когато обществения интерес е накърнен, частният трябва да отстъпи. Структурата на ГЕРБ в Ботевград е отдадена на концесия на Валентин Златев. Функционерите там се назначават от него. Депутатът Тимчев, който има за основно занимание да пуска сигнали срещу мен, е негов близък и доверен човек, съпругата му работи в имението му, в което няма нищо лошо“, каза още Гавалюгов.

Той коментира, че не е проблем да бъде отстранен, но истинският конфликт на интереси е как да се ползва водата от язовир Бебреш, има частен и обществен интерес. По думите му той като като кмет защитава обществения интерес и заради това е неудобен.

„Никога не съм си пестял критиките срещу тогавашния кмет Георги Георгиев. Това разбира се, не му харесваше и той реши да ме уязви чрез проверки на моя бизнес, който е свързан с интернет. Налице са редица констативни протоколи, които не констатират никакви нарушения, но служителите на общината са принудени да подпишат констативен протокол с невярно съдържание да бъде спрян достъпът до мрежата, която е изградена от мен. Кметът така и не издава заповед за премахване на мрежата, защото му е ясно, че тя ще падне в съда. През 2015 г., когато аз ставам кмет трябваше да се реши казусът. Моя грешка е, че съм пописал заповедите за прекратяване на проверката, без да съобразя, че това в бъдеще ще доведе до конфликт на интереси. Можел съм да прехвърля тази отговорност на друго упълномощено лице. РДНСК констатира, че всичко е законно, ДНСК провери също и констатира същото. Тимчев не бе доволен и директно поиска от Сотир Цацаров да бъдат обявени за нищожни самите разрешителни за строеж. Това е цялата сага с конфликтът на интереси“, разясни още той.