София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кметът на р-н Лозенец: „Златен век“ е с невалидно разрешение за строителство

Константин Павлов иска да събори недостоения небостъргач на „Артекс“ в квартала

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Съдът се произнася по правилността по спиране процеса на строителство на сградата, което е съвсем друг въпрос. Те се произнасят по това дали се строи по правилен начин, а аз засягам темата дали това, което е построено е законно. Това каза новоизбраният кмет на столичния район „Лозенец“ от „Демократична България“  Константин Павлов. Той иска да събори недостроения небостъргач „Златен век“ на фирмата  „Артекс“ в квартала, за който вече отговаря.

„Моята критика е към Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да си влезе във функциите, да изпълни задълженията и да види фактите в очите, че това е строеж с невалидно разрешение за строителство и да махне постройката“, обясни Павлов.

Той коментира и специалната поправка в Закона за устройство на територията, която е внесена от депутата от ГЕРБ Александър Ненков, чрез която има възможност това разрешително за строеж да бъде удължено. „Има един луфт между поправката „Артекс“ и изтичането на тяхното разрешително. Изтече ли този луфт според новата нормативна уредба те трябва да поискат разрешително, но те не могат да поискат разрешително за толкова висока сграда, защото там се дават само до 8 етажа. Затова се правят всички тези схеми и фалшификации на ръба на закона това разрешително е удължено, а то всъщност не е“, допълни кметът на „Лозенец“.