Гледай
на живо

Кметът на Ню Йорк ще се бори за президентския пост

Изборите в САЩ ще се проведат на 20 април

Кметът демократ на Ню Йорк Бил Де Блазио възнамерява да се включи в борбата за президентския пост на САЩ на следващите избори през 2020 г., информира телевизионният канал NBC.
Де Блазио е роден през 1961 г. в Манхатън в Ню Йорк. През 2000 г. ръководи щаба на Хилари Клинтън на изборите за Сенат на САЩ от щата Ню Йорк. От 2010 г. служи като обществен защитник на Ню Йорк - една от най-важните позиции в града.
През 2013 г. Де Блазио спечели на изборите за кмет на Ню Йорк. Той встъпи в длъжност на 1 януари 2014 г., като стана първият кмет демократ на мегаполиса от 1993 г. насам. През 2017 г. Де Блазио бе преизбран за втори мандат.
Към днешна дата повече от двадесет демократи вече обявиха намерението си да се кандидатират за президент. Първите срещи на партийните активисти по време на бъдещата президентска кампания ще се проведат в Айова в началото на февруари 2020 г. Конгресът на Демократическата партия, който ще номинира кандидат за президент, ще се проведе от 13 до 16 юли 2020 г. в Милуоки, Уисконсин.
Досега двама претендират за мястото на републиканския кандидат за президент - настоящият президент на страната Доналд Тръмп и бившият губернатор на Масачузетс Бил Уелд. Републиканците ще проведат своята конвенция от 24 август до 27 август 2020 г. в Шарлот, Северна Каролина.