София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кметът на Перник: Искам да има наказани, разчитам на прокуратурата

Засега детските градини и училищата се справят с режима на водата

4 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

Кметът на Перник Станислав Владимиров коментира, че перничани са гневни и имат основание за това, защото има виновни за цялата ситуация.

Отговорността е много размита и това е огромен проблем в България. Доста често се прехвърля топката. Ако бяхме въвели воден режим през лятото, дори и нощен, нямаше сега да бъдем изправени пред тази ситуация, убеден е Владимиров.

Той отказа да коментира оставката на областната управителка.

Това е решение на местната администрация. Едно от първите неща, които направих е да сезирам прокуратурата. Вярвам в българската прокуратура, надявам се да влезе в дълбочина относно всичко, което се случва във ВИК-Перник, коментира началникът на града. 

Той информира, че днес му предстои среща с шефа на РЗИ. Надявам се да не пада нивото на язовир Студена. Засега има леко подобрение. Всички се притесняваме относно качеството на водата. С част от изпълнителната власт имам много добра комуникация, включително с премиера, увери кметът на Перник. 

Засега детските градини и училищата се справят с режима на водата. 

Ще искам да има наказани. За пореден път имаме нарушител, който причини тези огромни щети на река Струма. 

Няма как да няма виновни в тази кризисна ситуация. Никой не иска да премине през подобно изпитание, при условие, че е можело да бъде предотвратено, допълни Владимиров.