София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кметът на Перник: Очакваме РЗИ да излезе с информация за качеството на водата

Срокът на бедственото положение бе удължен с един месец

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

РЗИ ще излезе с официална информация за качеството на водата в Перник. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

„Очакваме РЗИ да излезе с официална информация, в телефонен разговор в четвъртък, след като в кв. „Проучване“ се появи информацията, че има заразена вода, в разговор с тях ги помолих да направят проби за качеството на водата във всички квартали на територията на Община Перник. По този начин перничани да могат да бъдат информирани какво е качеството на водата, която се подава от техните чешми. Чакам РЗИ да излезе с официална информация“, добави Владимиров.

Кметът на Перник коментира и идеята за подмяна на инфраструктурата в града. „Предстои ни огромен воден проект. Разговорите ни са извън този воден проект да започнем подмяната на цялата водопреносна и канализационна мрежа, защото има райони, в които тя е изключително амортизирана, имаме безброй течове, имаме счупена канализация. Аз ви казах, риска от това, което се случи в кв. „Проучване“ е съвсем реален да се случи във всеки един квартал. Прави се организация в спешен порядък да започне подмяната на водопроводната и канализационната мрежа. Виждате, че ние сме на воден режим, но водата продължава да изтича по улиците на Перник“, обясни още той.

„Удължихме бедствното положение с месец, за да може държавата с държавната компания да извърши всички тези мерки, които са набелязани. Те са ремонт на пречиствателната станция, видяхте, че при малко повече дъжд и сняг, при малко по-голям приток, при ниския обем в яз. „Студена“ се получи замътяване“, добави кметът на Перник.