София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Книгата „Погледи към книгоиздаването“

Дело на студенти от СУ „Св. Климент Охридски“

6 годиниКултура 13 Боряна Райчева

Книгата „Погледи към книгоиздаването е създадена изцяло  от студентите по книгоиздаване от втори курс във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“ с преподавател Георги Александров. Книжният сборник е резултат от занятията по дисциплината „Учебно издателство  - майсторски клас “, през академичната 2017 – 2018 година.

„Идеята е студентите да се доближат до реалната учебна практика. Това е изцяло студентска книга, с 31 авторски текста. Хубавото е, че от самото начало студентите знаеха, че това не е само една практика, а това е книга с която Факултета по „Журналистика и масова комуникация“ отбелязва  20 години от своето академичното образование.“, посочи преподавател Георги Александров.

Студентите по книгоиздаване споделиха, че тяхната цел е постигната, а именно да напишат и да издадат книгата.  Обединени от интереса си към четенето, писането и издателския бизнес, изготвянето на книгата се превръща в тяхно удовлетворение.

„Аз се включих с материал свързан с историята. Малко хора се интересуват с историята на книгоиздаването и  не знаят колко трудно е било да се започне и как всъщност е започнало извън нашата държава.“, сподели студентка от курса.

Издаването на книгата от студентите, всъщност включва и тяхната дейност по редактиране, коригиране, дизайн и предпечатна подготовка.

Студентите са подготвили събитие по случай издаването -  5 юни в Конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски“.