София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КНСБ иска данък „Богатство“

Според синдикатите данъчната система в България е една от най-несправедливите

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Да се въведе данък „богатство“ за допълнителни жилища, скъпи автомобили, вили, яхти. Това е едно от предложенията на КНСБ за промени в данъчната политика, които бяха представени на семинар в Белчин.

„Подобна форма на облагане с данък богатство съществува в повечето развити европейски икономики. Преди няколко дни 19 американски милиардери публикуваха открито писмо „В подкрепа на данък богатство“. В това писмо, те призовават да се въведе „умерен данък богатство на 1/10 от най-богатите 1% от американците“, обясни експертът от КНСБ Любослав Костов.

Според синдикатите данъчната система в България е една от най-несправедливите в ЕС, където косвените данъци са около 2/3 от общите приходи в бюджета. През 2018 г. депозитите до 10 000 лв. са 89% от общия брой, но в същото време в тях е концентрирана едва 21% от общата стойност на спестяванията. Депозитите над 10 000 лв. пък са едва 11% от общия брой, но консолидират в себе си близо 79% от общата стойност на всички спестени пари - 52 млрд. лв. към края на 2018 г.. Това говори за консолидация - все повече средства са в ръцете на все по-малко на брой депозити и съответно хора, обясниха от КНСБ. 2/3 от хората в България пък не разполагат с абсолютно никакви депозити.

Друга мярка е въвеждането на данъчни кредити за семейства на млади работещи хора до 35 г., с осигурителен стаж поне 7 г., с поне едно дете до 20 месеца след брака. Кредитът да се диференцира в зависимост от равнището на трудовото възнаграждение и броя на децата, като се следват принципите – кредитът се предоставя на единия от родителите, а 100% от внесения годишен данък се възстановява с натрупване при 3 деца.