София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КНСБ настояват за спешна среща с премиера

Относно решението първият ден от болничния да е за сметка на работещите

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

КНСБ настоява за спешна среща с премиера Бойко Борисов и спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество по повод предложенията първия ден от болничния лист да не се плаща. Това пише в позиция на сидниката, разпространена до медиите.

Позицията на Конфедерацията на независимите синдикати в България е относно решението на коалиционния съвет на управляващите от 14 ноември 2019 г. първият ден от болничния да е за сметка на работещите.

Конфедерацията на независимите синдикати в България изразява своето несъгласие с направеното предложение на Коалиционния съвет на управляващите от 14.11.2019 г. – първият ден от обезщетението за временната нетрудоспособност (болничните) да не се плаща от работодателите, а да остава за сметка на работещите, считано от 1 януари 2020 г.

Обявеното намерение за конфискация на първия ден от болничните предизвика бурно обществено недоволство сред всички работещи българи. Немалка част от политическите партии, както от управляващата коалиция, така и извън нея, и работодателски организации също изразиха несъгласие и се разграничиха от предложението.

КНСБ е против отнемането на социално-осигурителни права, финансирани от вноски на работещите и работодателите.

Синдикатите твърдят още, че се създава несигурност и недоверие сред работещите българи в осигурителната система, която би трябвало да подкрепи правоимащите при възникнала временна нетрудоспособност, за който риск те се осигуряват и имат права.