Гледай
на живо

КНСБ с проект за намаляване на сивата икономика

Синдикатът ще бори сенчестия бизнес в четири сектора

КНСБ с проект за намаляване на сивата икономика КНСБ представиха на нарочна пресконференция, стартирала тази година техен проект за борба със сивата... thumbnail text
КНСБ представиха на нарочна пресконференция, стартирала тази година техен проект за борба със сивата икономика в страната, озаглавен "Активно участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България".Синдикатът е насочил вниманието си за справяне със сенчестата икономика в конкретно четири сектора - лека промишленост, строителство, ремонт на автомобили и земеделие.
 
От КНСБ уточниха, че проектът се финансира по ОП „Добро управление“ и в рамките на него ще бъде изработена карта, която ще покаже в кои райони на страната какъв е ръстът на недекларираните договори в тези четири сектора.
 
Предвижда се и създаване на мобилно приложение за подаване на сигнали. Ще бъде направен и анимационен филм, като  в края му ще бъде разработен пакет от мерки, които ще включват законодателни инициативи с цел да се пребори сивата икономика и недекларирания труд.
 
По думите на Димитров един от големите проблеми, произтичащ от работата на фирми в сивия сектор е недекларираният труд, който през 2013 г. в България е 17.8% при 11.6% за ЕС, като близо една пета (19.2%) от брутната добавена стойност у нас се генерира от недекларирания труд, при 16.4% за ЕС и подчерта, че по-нови данни за ръста на труда в сянка няма.