София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КНСБ: Възможен е ръст на заплатите с 12% от догодина

В помощ на това е и дефицитът на пазара на труда

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Синдикатите искат 12% увеличение на заплатите от догодина. Вече дори имало предварителни разговори с властта по този въпрос, като държавата трябва да оттдели от бюджета още около 1 млрд лева. Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, това е достижимо.

„Горе-долу 800 милиона лева беше увеличението през тази година. В този смисъл този процент не е невъзможен. Хората в различните агенции искат между 10 и 20% увеличение на заплатите, така че този процент е осреднен”, каза Димитров пред Нова телевизия и подчерта, че е умерен оптимист, че това може да се случи.

По думите му пазарът на труда в България става все по-дефицитен, а специалистите няма да бъдат задържани на работа, ако не им се вдигне заплатата.

„60% от средноевропейските доходи би трябвало да бъде целта на България през следващите години. Говорехме за 1000 евро средна заплата. В момента около 1000 лева е средната заплата у нас. С подобни увеличения на доходите до 2022 г. ние ще се приближим то тези средни стойности в Европа”, каза шефът на КНСБ и подчерта, че където има синтикати и колективни договори, има по-високи заплати.

По повод протеста на хората с увреждания, Пламен Димитров коментира, че те не протестират едни срещу други, а ги противопоставя това, че в момента едни хора ще вземат някакви пари, за сметка на всички останали в неравноправно положение.

„Те са поставяни в неравностойно положение през всичките години, и искат някакви по-добри уловия, за което трябват пари. Според мен за това трябват няколко милиарда лева, но това трябва да бъде казано на тези хора и да им се обясни, че държавата постепенно ще им реши проблема“,коментира президентът на КНСБ.