София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Коалицията на нож за автора на неплатения първи ден от болничните

Патриотите: Предложението е на Горанов

4 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Управляващите ще ревизират решението си да не се изплаща първия ден на болничния и то няма да важи за родителите, ползващи болнични за гледане на болно дете, както и за хората, претърпели трудова злополука. Това обяви в Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Тя обясни, че мярката за неизплащане на първия ден е само една от всички, които трябва да спрат фалшивите болнични. По думите й, броят на дните в болнични се е увеличил повече от два пъти и към момента държавата изплаща 638 милиона лева за болнични, което е два пъти-три пъти повече от преди пет години.
Менда Стоянова каза още, че предложението да не се плаща първият ден от болничния, е на патриотите, а ГЕРБ са се съгласили в името на стабилността на коалицията, макар предложението да не е безспорно.
ГЕРБ и „Обединени патриоти“ влязоха в задочен спор коя от двете политическите сили е дала предложението първият ден на болничния да е за сметка на работника.
От "Обединени патриоти" отрекоха предложението да е тяхно. В кулоарите на парламента секретарят на парламентарната група Юлиан Ангелов, заяви, че предложението е на финансовия министър Владислав Горанов. Ангелов каза още, че трябва да се обяснява, този, който го е предложил. По думите му, неговата партия е автор на предложението за увеличаването на минималната пенсия, но не и на мярка, която не е в интерес на хората. Той не изключи и възможността предложението на ГЕРБ да отпадне.
От ДПС категорично заявиха, че не са съгласни с въвеждането на неплатен първи ден от болничния. Депутатът Ерол Мехмед, член на социалната парламентарна комисия, заподозря в това скрит начин да се повишат месечните осигурителни вноски.