София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Коалицията, водена от САЩ, се изтегля от Сирия

Не се съобщават маршрутите на войските

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Коалицията, водена от САЩ, обяви началото на изтеглянето на американските войски от Сирия. Това съобщи в петък АФП, позовавайки се на официалния представител на щаба на операцията, която се провежда в Ирак и Сирия от група страни, водени от САЩ, полковник от американската армия Шон Райън.

Райън потвърди пред агенцията, че коалицията "е започнала процедурата за изтегляне от Сирия". "От съображения за сигурност няма да говорим за времето, местоположението и маршрутите на войските", каза той, цитиран от ТАСС.

Междувременно, както съобщи CNN в четвъртък , Вашингтон започна да прехвърля военна техника от републиката в съответствие с плановете за изтегляне на американските войски. През последните няколко дни първата партида "наземно военно оборудване" бе премахната от страната. Телевизионният канал не уточнява къде и как се транспортира това оборудване. Изданието отбелязва, че както се очаква, американските сили първо ще се изтеглят от северната част на страната.

Американският президент Доналд Тръмп обяви на 19 декември решението да започне изтеглянето на американски войски от Сирия. Той обясни това с факта, че победата над групата на ислямската държава е спечелена в Сирия и това е единствената причина, поради която американските военни са там. Според американски служители изтеглянето на войски от повече от 2 хиляди души ще отнеме от 60 до 100 дни. В същото време говорителката на министерството на отбраната Дана Уайт подчерта, че кампанията срещу Ислямска държава не е приключила и че Съединените щати "ще продължат да работят със своите партньори и съюзници, за да победят групировката, където и да оперират".

През юни 2014 г. Вашингтон започна военна операция срещу бойци от ИС в Ирак, а в Сирия през септември 2014 г.