София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Коалиционните партньори пак не се събраха

Причината – някои от лидерите били в провинцията

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

За пореден път заседанието на Коалиционния съвет, което бе планирано за днес, пропадна. Същото нещо се случи и миналата седмица. И тогава, и днес, партньорите в коалицията трябваше да обсъдят избора на нов главен секретар на МВР, но част от лидерите на парламентарните групи не били в столицата и това стана причина за отмяна на съвета.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов посочи, че няма друга причина за отлагането на заседанието, освен ангажиментите на Цветан Цветанов и Валери Симеонов в страната.

На днешния съвет лидерът на "Атака" Волен Сидеров искаше да постави темата за реформа в МВР и за смяна на вътрешния министър Младен Маринов, както и за назначаване на нов главен секретар на МВР, за какъвто партията му има кандидат.

Пред Нова телевизия Каракачанов пък определи като „спекулация отвсякъде" слуха за бившия съратник на Сидеров в "Атака" - Светлозар Лазаров, и евентуалното му назначение на поста главен секретар на МВР. „Обсъждат се няколко имена, но той не е сред тях“, натърти вицепремиерът и изрази мнение, че е против партията на Сидеров да настоява да получи мястото за главен секретар на МВР. "Мотивите за назначаването на главен секретар не могат да бъдат политически и аз не бих подкрепил подобно нещо", отсече лидерът на ВМРО.

Сидеров поиска оставката на Маринов, след като съпругата му Деница, която е бивш депутат, имаше пътен инцидент в петък вечерта, при който нейната кола ударила огледалото на автомобил, управляван от суданец, той я спрял и я атакувал, но появата на полицията предотвратила саморазправа.

Каракачанов обаче защити вътрешния министър от атаките на Волен Сидеров. “Няма основание да си подава оставката заради пътно произшествие, свърши си чудесно работата по убийството в Русе”.