София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кой е поставил камера в женската тоалетна на гимназията в Стара Загора?

Разследването продължава, родители и ученици са крайно притеснени

6 годиниИнциденти 7 Боряна Райчева

Продължава разследването в Природо-математическата гимназия в Стара Загора, след като момичета откриха камера в една от дамските тоалетни. Учебните часове в първия ден от новата седмица се провеждат нормално, увериха от училищното ръководство пред БНТ.

Камерата е била монтирана в дамската тоалетна на третия етаж на гимназията. Тя е била добре прикрита зад закачалка на врата в една от клетките на санитарния възел. Група единайсетокласнички я открива в петък следобед.

"Две от ученичките в училище донесоха това устройство. Те не знаеха какво е, но тъй като е пресвяткало, смятаха, че е записващо устройство. Аз видях съвсем малка част от записа, колкото да видя дали има наистина запис или не", коментира Николина Куличева - директор ПМГ "Гео Милев"

Камерата не е излъчвала в реално време .Тя е съхранявала записа на памет картата. Устройството е иззето, а сградата на училището е претърсена и не са открити други записващи устройства.

Ивелин Иванов от ОД на МВР Стара Загора увели, че още в петък са предприети необходимите действия, иззето е устройството и е образувано досъдебно производство.“Работата по случая продължава под надзора на РП Стара Загора, като текат в момента процесуално-следствени действия. Разпитани са свидетели и ще бъде назначена експертиза на устройството“, каза още той.

Заради инцидента и родители и ученици са крайно притеснени, като дори някой от децата отказват да ходят на училище. С учениците от ПМГ ще работи психолог. Според началника на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора, това е единствен подобен случай в града. За него е уведомено Министерството на образованието.

Затвор от 1 до 6 години е наказанието за тайно поставяне на записващи устройства. Ако извършителят се окаже непълнолетен възпитаник на училището, то ще се редуцира до 1 година затвор, като присъдата може да бъде условна.

.