Гледай
на живо

Кой е виновен за пожара в Кемерово?

Арестуваха висши служители 

Кой е виновен за пожара в Кемерово? Следственият комитет на Русия повдигна обвинение в нарушаване на изискванията за пожа... thumbnail text

Следственият комитет на Русия повдигна обвинение в нарушаване на изискванията за пожарна безопасност срещу генералния директор на компанията собственик на изгорелия търговски център "Зимна вишна" в сибирския град Кемерово Юлия Богданова. Разследващите са на мнение, че действията и са довели до смъртта на 64 души при пожара там на 25 март, предаде ТАСС.

По искане на Следствения комитет съдът наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на Богданова до 25 май. Тя няколко пъти е внасяла изменения в плана за преустройство на бившата фабрика в търговски център, за да увеличи броя на помещенията, давани под аренда за търговски обекти, "което е довело до създаване на препятствия на пътищата за евакуация, а също и до повреждане на системите за автоматично гасене на пожари и оповестяване на хората при пожар".

Представителят каза също, че търговско-развлекателният комплекс е започнал да работи през 2013 г. преди да бъде получено разрешение за въвеждането му в експлоатация.
Въз основа на това съдът реши да бъде задържана в ареста до 25 май и бившата началничка на областната дирекция на Госстройнадзор Танзилия Комкова, която би трябвало да забрани експлоатацията на незаконната сграда.