София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кои пенсионери ще получат ваксина за грип?

Здравното министерство отпуска ваксини за 10% от пенсионерите

пропускане
5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

След като през последните дни стана ясно, че здравната каса отпуска средства за ваксини против грип само за 10% от пенсионерите над 65 годишна възраст, възникна въпросът по какъв начин ще бъдат разпределени те и кой ще реши кой да получи и кой не от медикаментите. 

Във връзка с това доктор Ангел Кунчев, главен здравен държавен инспектор, информира, че общопрактикуващите лекари ще назначават ваксини по собствена преценка, тъй като те най-добре познават пациентите си. Д-р Кунчев коментира, че в действителност предоставянето на ваксини за 10% от населението над 65 години е скок в това отношение, тъй като до този момент ваксиниращите се в този възрастов диапазон за били около 2-3%. 

Ваксинацията се прави при общопрактикуващ лекар и така трябва да бъде, защото той познава най-добре своите пациенти. По негова преценка ще се извършват ваксинациите, заяви здравният инспектор, като уточни, че за пенсионерите ще бъдат осигурени 130 хиляди ваксини. 

Ниският процент осигурени ваксини Кунчев обясни с притесненията, че е възможно голяма част от гражданите над 65 да не пожелае да се ваксинира и предвидените ваксини да не бъдат оползотворени.