Гледай
на живо

Кои пенсионери ще получат ваксина за грип?

Здравното министерство отпуска ваксини за 10% от пенсионерите

Кои пенсионери ще получат ваксина за грип? След като през последните дни стана ясно, че здравната каса отпуска средства за ваксини против грип ... thumbnail text

След като през последните дни стана ясно, че здравната каса отпуска средства за ваксини против грип само за 10% от пенсионерите над 65 годишна възраст, възникна въпросът по какъв начин ще бъдат разпределени те и кой ще реши кой да получи и кой не от медикаментите. 

Във връзка с това доктор Ангел Кунчев, главен здравен държавен инспектор, информира, че общопрактикуващите лекари ще назначават ваксини по собствена преценка, тъй като те най-добре познават пациентите си. Д-р Кунчев коментира, че в действителност предоставянето на ваксини за 10% от населението над 65 години е скок в това отношение, тъй като до този момент ваксиниращите се в този възрастов диапазон за били около 2-3%. 

Ваксинацията се прави при общопрактикуващ лекар и така трябва да бъде, защото той познава най-добре своите пациенти. По негова преценка ще се извършват ваксинациите, заяви здравният инспектор, като уточни, че за пенсионерите ще бъдат осигурени 130 хиляди ваксини. 

Ниският процент осигурени ваксини Кунчев обясни с притесненията, че е възможно голяма част от гражданите над 65 да не пожелае да се ваксинира и предвидените ваксини да не бъдат оползотворени.