София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кой победи на европейските избори?

Предварителни резултати в Европа

5 годиниИзбори 2019 26 Боряна Райчева

Водещите партии от ЕС, Християндемократи от Европейската народна партия и социалдемократи няма да успеят да сформират мнозинство в новия Европейски парламент, така че ще се нуждаят от коалиция с други фракции, според първата оценка на ЕП за разпределението на местата.
Прогнозата, представена в пресцентъра на Европейския парламент, се основава на предварителните резултати от изборите в 11 страни от ЕС и предизборните прогнози за останалите 17 страни.
Според тези данни Европейската народна партия, която твърди, че има право да назначава нов ръководител на Европейската комисия, може да получи 173 мандата (217), а съюзниците им са социалдемократите - 147, а за мнозинството са необходими 377 души.
В същото време европейските либерали и поддръжниците на френския президент Емануел Макрон могат да претендират за статута на третата по големина фракция, според оценка, че могат да получат 102 мандата в новия състав на ЕП (либералите са 68).
В Европейския парламент има 751 места.