София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КОИ СА НАЙ-БОГАТИТЕ РУСНАЦИ

РУСКИЯТ „ФОРБС“ ОПОВЕСТИ ГОДИШНАТА СИ КЛАСАЦИЯ

8 годиниИкономика 22 Боряна Райчева

Леонид Михелсон е най-богатият руснак, пише руското издание на „Форбс“. Със състояние от 14,4 милиарда долара Михелсон е на 60-а позиция сред световните богаташи.

Най-богатият човек в Русия е основен акционер в най-голямото частно газово предприятие – „Новатек“ и в петролния холдинг „Сибур“. Партньор в двете компании му е скандалният бизнесмен, смятан за близък до президента Путин Генадий Тимченко, а акционер в „Сибур“ е и Кирил Шамилов, който е женен за Катерина Тихонова. За нея медиите в Русия пишат, че е дъщеря на Путин от първия му брак. Президентът не е коментирал твърденията.

За миналата година Михелсон е добавил 2,7 милиарда долара към богатството, основно от успешната сделка с китайската „Синопек“.

Богаташ №2 е Михаил Фридман. Той има 13,3 милиарда долара и бизнесът му е концентриран във финансите и телекомуникациите – контролира най-голямата в Русия финансово-индустриална компания „Алфа груп“ и има акции в телекомуникационните компании VimpelCom и Turkcell. Фридман е обеднял през изминалата година – с 1,3 милиарда долара. Позицията му в световния списък на „Форбс“ е 63-а.

Обичайно обявяваният за най-богат човек в Русия Алишер Усманов сега е трети. Той има 12,5 милиарда долара, с 1,9 милиарда по-малко от миналата година. Компаниите, с които печели парите си, са „Металоинвест“ (металургия), вторият по големина руски мобилен оператор „Мегафон“ и издателският холдинг „Комерсант“. Сред световните богаташи Усманов е 73-и.

Миналогодишният №1 Владимир Потанин се е смъкнал до 4-о място. Основателят на банка „Онексим“ (заедно с Михаил Прохоров) в момента се е концентрирал върху строителната компания „Интеррос“. Потанин има 12,1 милиарда долара (78-и в световния списък), за миналата година е загубил 3,3 милиарда, но може да загуби и още, понеже бившата му съпруга го съди за 50 % от богатството му, след като я изостави и се ожени за по-млада.

Споменатият по-горе Генадий Тимченко е пети в руския списък и 85-и по богатство в света. Той има 11,4 милиарда долара и е увеличил състоянието си с 0,7 милиарда, въпреки че беше засегнат от западните санкции. Той е акционер в „Сибур“, в железопътна компания, а неговата „Стройнрансгаз“ трябваше да строи „Южен поток“.

Алексей Мордашов с 10,9 милиарда долара е №6 в Русия и №93 в света. Бизнесът му е в металургията, туризма, машиностроенето и златодобива. Спонсор е на редица културни институции, сред които Болшой театър и Третяковската галерия.

Виктор Векселберг е седмият най-богат руснак и на 98-а позиция в света с 10, 5 милиарда долара. Той е акционер в швейцарската металургична компания  Schmolz+Bickenbach, в Bank of Cyprus (6,2 %), контролира Renova – финансов фонд, базиран в Швейцария, както и миноратерен акционер в UC Rusal – най-големият производител на алуминий в света.

Владимир Лисин е на 8-а позиция сред най-богатите хора в Русия и 116-и в света. Той има 9,3 милиарда долара. Почнал е като шлосер във въгледобивно предприятие, а сега е собственик на металургична компания и акционер в най-големия износител на алуминий и стомана Trans-World Group.

№9 е добре познатият и в България Вагит Алекперов. Шефът на „Лукойл“ има 8,9 милиарда долара и е 124-и в света.

Десетката на най-богатите руснаци се завършва от Херман Хан. Той е № 128 в света и ортак на на Фридман и Алексей Кузмичов в „Алфа груп“.