София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кой ще финансира българското духовенство?

Законопроектите за вероизповеданията минаха на първо четене

5 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Двата законопроекта за промени в закона за вероизповеданията минаха в парламента на първо четене. Единият законопроект е внесен от депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС, а другият е на Обединени патриоти.

Според една от промените се забранява финансирането на религиозните общности и институции от чужбина. Вторият законопроект пък предлага да се даде определение на термина "религиозен радикализъм".

Предвижда се заплатата на един свещенослужител да се приравни с тази на един учител.

Първоначално от Българската православна църква излязоха с позиция срещу някои от текстове в готвените законопроекти. Светият синод не одобрява  предложението за разпределението на субсидията за вероизповеданията, не е съгласен и с идеята за контрол на финансирането в Църквата.

Това наложи премиерът Борисов лично да се срещне с духовници от Синода и с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Те се договориха промените да бъде изработени и изготвени максимално добре, за да не създава конфликт между Църквата и държавата.