София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Колективна оставка на лекари

Медиците напускат, заради рушаща се болница и старо оборудване

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Колективна оставка на лекари. Всички работещи медици във Специализираната болница по очни болести във Варна са подали едномесечни предизвестия за напускане. Причината- крайно влошените условия на труд, при които са принудени да работят. 
 
Сградата на лечебното заведение не била ремонтирана от  повече от 10 години и, по думите им, крие риск за живата и здравето, както на работещите там, така и на пациентите. Покривът капел, а лисвали и условия за поддържане на нужната хигиена. Неизправна и остаряла била и апаратурата, с която работели. Всички това недоволните споделят пред БНТ.
 
Вариант за разрешаване на проблема лекарите виждат в промяната на собствеността на болницата. Към момента тя е под юрисдикцията на общината, като напускащите искат да премине към Медицинския университет в морската столица.
 
Настоящият директор на лечебното заведение смята обаче, че тези внушения идват отвън и те целят дестабилизиране на болницата.
Директорът смята още, че такова прехвърляне на собствеността може да доведе и до ощетяване на пациентите, като се стигне до това някои клинични пътеки в бъдеще да бъдат заплащани от самите лекуващи се.