София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КОЛКО БЪЛГАРИ ЩЕ ПЪТУВАТ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ?

560 хил. ще пътуват в страната, а 160 хил. заминават за чужбина

9 годиниОбщество 23 Боряна Райчева

Българите, които ще пътуват за Коледа и Нова година, се очаква да бъдат близо 720 хил. От тях 560 хил. ще пътуват в страната, а 160 хил. заминават за чужбина. Такава прогноза даде директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от „24 часа“.

Румен Драгонов също така съобщи и кога се очакват силен трафик и задръствания. Те ще са от ранния следобед на 23 декември и на 24 декември сутринта, а след това на 30 декември от обяд и на 5 януари до вечерта.

„За Гърция по празниците ще тръгнат около 75 хил. души. Те ще са предимно за Нова година. Около 30 хил. българи са избрали да празнуват в страните от Европейския съюз – те потеглят с автобуси, коли и самолети най-вече за Германия, Италия и Испания. 5 хил. наши сънародници са успели да си осигурят почивка на екзотични дестинации“, казва още Драганов.
Най-големите натоварвания по пътищата ще бъдат по основните магистрали на градовете, ГКПП Кулата, ГКПП Маказа и Дунав мост.
Експертите очакват да има наплив от румънски туристи.
Полицаи ще регулират движението по натоварените пътища, около курортите и на изходите на София и големите градове. От Пътна полиция съветват да се тръгва рано и по светло, за да се избегнат задръстванията