София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Колко пари са ни нужни за нормален живот в България?

КНСБ против по-лесен внос на работници от трети страни

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

2325 лева е необходимата сума за издръжка на четиричленно домакинство в страната, съобщиха от КНСБ.  Издръжката на един човек в четиричленно домакинство е 581 лв. За софиянци издръжката за четиричленно семейство е с 30% по-висока от тази в страната. Необходината сума е 3023 лв., а необходимите за един човек са 756 лв.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че се отчита бързо доближаване на цените до средните ценови равнища в ЕС. Така хранителните стоки у нас достигат 71% от средното равнище в ЕС, тези за електроенергия 64,6%, до 66.5% са разходите за транспорт. Но за разлика от цените доходите на хората не достигат средноевропейските. Така у нас средните доходи са с пет пъти по-ниски от тези във Франция и Холандия и шест пъти по-ниско от Германия. 27.1% от домакинствата или 1,955 млн. лица са с общ доход до 314 лв., каквато е официалната линия на бедност. Спрямо миналата година се отчита намаление с 80 хиляди души.

45.1% от домакинствата са с общ доход на едно лице от линията на бедност до необходимите средства за живот или около 3,253 хил. лица или намаление с 252 хил. лица.

27.8% от домакинствата са общ доход на едно лице над издръжката на живот 581 лв., а това представлява около 2 млн. Лица.

Получилите достъп до българския пазар на труда хора от трети държави през миналата година са 5156 от 52 държави извън ЕС. Държавите донори за нашия пазар са Молдова и Украйна.  КНСБ е против предложения за промени, с които се цели по-лесен внос на работници от трети страни. От Синдиката смятат, че са необходими мерки за връщане на квалифицираните българи у нас, а не са нужни промени за облекчаване на вноса на работници от трети държави.

„С предложенията, които правят народните представители, се предлага разрешението за работа на чужденци да нарасне от три до пет години. Това означава автоматично на петата година чужденецът да стане постоянно пребиваващ и български гражданин. Това не се знае дали е хубаво, или лошо, но при всички случаи законодателят не трябва да бърза“, заяви лидерът на КНЦБ Пламен Димитров.

Двата синдиката ще поискат тези предложения да бъдат обсъдени на тристранен съвет.