София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Колумбия осъмна с протести

В Богота демонстрантите атакуваха парламента

4 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Над 200 хил. души излязоха на протести в Колумбия, а вълненията обхванаха редица големи градове в страната, като президентът на страната и правителството призоваха гражданите да не превръщат протестите в сцени на насилие, съобщават световните агенции.

В столицата Богота демонстрантите атакуваха парламента, центърът на града е окупиран от бронирани машини и водни оръдия, но протестиращите не се разпръскват.

Протестните действия започнаха с демонстрации на студенти и преподаватели, но политическата опозиция взе решение да проведе обща стачка на този ден. Икономическата политика на правителството и неуспешната борба с криминалния контигент в страната са сред основните причини хората да излязат по улиците.

Като цяло демонстрациите в страната бяха определени като сравнително мирни в сравнение с тези в Боливия, Чили и Еквадор, където по време на протестните действия през последните седмици загинаха десетки хора.

В Колумбия вчера беше протестен ден и национална стачка срещу правителството на десния президент Иван Дуке, отбелязва Франс прес.