София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Колумбия отхвърли мирното споразумение с ФАРК

Референдумът уби надеждата за край на 52-годишния конфликт с бунтовниците

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Колумбийците отхвърлиха мирното споразумение с бунтовниците в страната – ФАРК. На референдума, който се проведе вчера, победата за негативния отговор дойде с по-малко от процент. Основна пречка за постигане на сделката, която да доведе до край 52-годишния конфликт между правителство и бунтовници, са били гласовете в селските райони, които са били по-скоро против.
Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос, който заложи репутацията си на пакта, прие резултата, но подчерта, че ще продължи да се бори за примирието в страната.
Бунтовниците също заявиха, че единственото оръжие, което ще използват, е под формата на думи.
Противниците на пакта също искат постигане на мир. Те обаче са на мнение, че сегашните условия, поставени на карта, позволяват твърде много на бунтовниците, като връщане в обществото, създаване на политическа партия и избягване на присъди в затвора.
В продължение на десетилетия „Революционните въоръжени сили“ (ФАРК) финансират най-много конфликта в Северна и Южна Америка чрез трафик на наркотици, отвличане и изнудване. Кръвопролитията отнеха живота на 220 хил. души.