София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Комисия оценява щетите след пожара в Царските конюшни

Собственикът трябва да възстанови автентичния вид на сградата

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Сформират експертна комисия с представители от „Направление архитектура и градоустройство” на Столична община и от район „Оборище”, която да направи оценка на щетите на пострадалата от пожар сграда от Царските конюшни и да задължи собственика да я възстанови в автентичния вид. Нареждането е на столичния кмет Йорданка Фандъкова, съобщиха от Столична община.

Столична община с приетия през 2015 г. Подробен устройствен план за местност “Център - Зона А” запазва сградите на Царските конюшни.

„При изработването на плана Столична община установява, че сградите притежават високи исторически качества и въпреки, че нямат статут на паметник на културата, с плана е предвидено запазването им“, казва Фандъкова в съобщение до медиите.

В специфичните правила и норми, които са неразделна част от плана, е записано, че “в кв. 532 не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строитество”. Единствено допустими са дейности по консерванция и реставрация на сградите в комплекса. Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика.

През февруари тази година кметът на София е поискала от Министерство на културата сградите на Царските конюшни да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита „от национално значение”.

„Със същото писмо поисках статут и за къща на ул. “Хан Крум”, както и възстановяване на свален статут на още три сгради - на ул. “Шести септември”, на бул. “Васил Левски” и на бул. “Цариградско шосе”, посочва още Йорданка Фандъкова.