София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Комисията по отбрана одобри преговорите за F-16

Правителственото решение е прието без редакции

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

След четири часа обсъждане на закрито заседание, Комисията по отбрана в парламента, прие предложението на правителството за преговори за F-16, без редакция. Това обяви вицепреиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов през журналисти минути след края на заседанието.
 
Самото заседание не мина без размяна на остри реплики между управляващи и опозиция. Левият депутат Славчо Велков в самото му начало то бъде отложено с аргумента, че не всички документи по случая били представени на народните представители.
 
На това, председателят на комисията ген. Константин Попов опонира, че документите за заседанието са предоставени още в петък, а протоколът на комисията, който е в секретната секция на парламента, е на разположение на депутатите.
 
В подкрепа на думите на ген. Попов се изказа и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който обяви, че няма нищо различно в констатациите в доклада. Велков обаче го контрира, че това не отговаря на истината.
 
От ДПС в лицето на Джейхан Ибрямов заявиха, че настояват заседанието да остане закрито, както предполага дневният ред, тъй като ако то се преобразува в открито такова, голяма част от информацията няма да може да бъде обсъдена, тъй като тя е секретна.
 
Последва гласуване на предложението на Велков за отлагане за заседанието, което беше отхвърлено с 12 на 8 гласа. Освен в Комисията по отбраната, въпросът беше разгледан днес и в парламентарната комисия по бюджет и финанси.