София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Концесията на летище „София“ остава

Исканото прекратяване на концесията от БСП бе подкрепено от 59 народни представители

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Парламентът отхвърли проекторешението на "БСП за България" за прекратяване на действията по предоставяне на концесия на Летище София с 59 гласа "за", 95 "против" и 7 въздържали се.

"За" прекратяване на процедурата гласуваха от левицата и от "Воля". От ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС бяха "против" и "въздържал се", с което на практика подкрепиха концесията на столичното летище.

Един от основните аргументи на опозицията да поиска спиране на процедурата бяха стабилните показатели на летището, както и възходящата посока на развитието му през последните години. Сред другите мотиви са вече инвестираните над 900 млн. лева в инфраструктурата на летището, опасенията за намаляване на инвестициите, както и рискът за националната сигурност.

Министърът на транспорта Ивайло Московски призова политическите сили да подкрепят концесията на Летище София и посочи, че с това ГЕРБ изпълнява предизборната си програма. По думите му БСП отрича нормална европейска практика за управление на летищна инфраструктура.

Транспортният министър отбеляза, че Европа е най-развитият пазар за участие на частния сектор в управлението на летищната инфраструктура, а делът на частното участие е нараснал с 80% от 2010 до 2016 година.