София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Конгрес на ХДС преизбира Меркел за лидер

Християндемократите кандидатират канцлерката за четвърти мандат

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Германската канцлерка Ангела Меркел ще бъде избрана за девети път за лидер на Християн-демократическия съюз с двугодишен мандат, съобщават местните медии.

ХДС провежда конгрес в Есен и Меркел няма конкурент за поста. Очаква се делегатите, които са около 1000 на брой, да одобрят кандидатурата на Меркел за канцлер на Федералната република за четвърти пореден мандат.

На предишния конгрес тя събра 96.7% от гласовете за лидер на ХДС, но този път вотът ще бъде тест за нивото на подкрепа след мигрантската криза. Според аналицаторите, ако тя получи чувствително по-малко подкрепа, това ще е сигнал, че кампанията ѝ на изборите през септември ще бъде белязана от трудности.

Популярността на Меркел рязко спадна заради политиката ѝ по мигрантската криза, но все пак повече от половината от германците ѝ имат доверие.

Очаква се на конгреса Меркел и ХДС да заемат по-твърда позиция за имиграцията, като акцентират върху консервативни ценности, сигурност, върховенство на закона и стабилни бюджети в опит да възпрат възхода на популистката „Алтернатива за Германия“.