Гледай
на живо

Конгресът на САЩ: Без „тайни срещи“ между Путин и Тръмп

Тръмп трябва да координира с Конгреса договореностите с Путин в Хелзинки

Конгресът на САЩ трябва да се противопостави на "тайните срещи" на Доналд Тръмп и Владимир Путин, като тази, която се състоя в Хелзинки на 16 юли. Съответната проекторезолюция беше представена на Камарата на представителите от конгресмена Шийла Джаксън Лий

Конгресът на САЩ е призован да се противопостави на всякакви бъдещи "тайни" срещи между американския лидер Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин. Това се посочва в новата резолюция, представена на Конгреса от член на Камарата на представителите на Демократическата партия Шийла Джаксън Лий. 

Документът посочва, че Тръмп трябва да координира с Конгреса всички договорености, постигнати на срещата на върха с Путин в Хелзинки.

Авторите на документа отбелязват, че руската страна твърди, че е обявила постигането на споразумения, които "отговарят на интересите на Кремъл". Това беше една от причините, поради които конгресмените призовават Тръмп да предостави подробности за разговорите с Владимир Путин.

"Русия съобщи, че е постигнато споразумение с президента на САЩ, отговарящо на интересите на Кремъл, докато президентът на САЩ не коментира, нито се съгласи по този въпрос с националните си съветници по сигурността, с Конгреса или на американския народ",  подчерта в резолюцията.

В същото време, експертите смятат, че такава резолюция нарушава принципа на разделение на властите и Конституцията на САЩ.

На 16 юли Владимир Путин и Доналд Тръмп проведоха разговори в Хелзинки. По време на разговора на четири очи между двамата бяха обсъдени редица важни международни въпроси, включително ситуацията в Сирия,  конфликтът в източната част на Украйна, бъдещето на "Северен поток - 2", както и обвинения за предполагаема руска намеса в американските избори.

След срещата двамата лидери отбелязаха значението на срещата на високо равнище.