Гледай
на живо

Контейнери за стари дрехи в София

Столична община с кампания за по-чиста околна среда

Контейнери за стари дрехи в София Столична община продължава кампанията си за събиране на текстил от домовете. Специални контейнери за... thumbnail text

Столична община продължава кампанията си за събиране на текстил от домовете. Специални контейнери за текстилни отпадъци има във всички райони на София. Идеята е да се освободим от неизползваемите дрехи и текстилни предмети, без да замърсяваме околната среда.


Таня Асенова - Столичен инспекторат: Инициативата започна и като част от мерките за чистотата на атмосферния въздух. Тоест събран отделно този отпадък да не попада в нечии ръце за нерегламентираното му изгаряне на октрито или за използване за отопление в домакинствата.


За разлика от контейнери на българския червен кръст, в които трябва да се оставят само чисти дрехи, при тези това не е задължително условие. Причината е, че дрехите няма да бъдат дарявани, а рециклирани.


Таня Асенова - Столичен инспекторат: Затова първоначално започнахме със събиране в контейнери, които поставихме на 3 места в София. Едно от местата, на които се намираме в момента - ул. Париж 5 в район "Оборище", в район "Слатина" и в район "Люлин".
Към настоящия момент събирането на текстилни отпадъци е разширено. На територията на цялата столица има разположени контейнери.
Да намерят тези места. Те са публично достъпни на интернет страницата на Столичен инспекторат и да ги изхвърлят в тези обозначени контейнери. За да може събран този отпадък да отиде на съответното място и да не достига до лица, които да го използват неправомерно.


В рамките на кампанията "Време е за детокс на гардероба" с част от текстила, който е годен за употреба, ще бъде изработена дизайнерска колекция облекла, която ще бъде представена в рамките на SOFIA Green Fashion Days - в края на месец ноември.