София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Контейнери за стари дрехи в София

Столична община с кампания за по-чиста околна среда

5 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Столична община продължава кампанията си за събиране на текстил от домовете. Специални контейнери за текстилни отпадъци има във всички райони на София. Идеята е да се освободим от неизползваемите дрехи и текстилни предмети, без да замърсяваме околната среда.


Таня Асенова - Столичен инспекторат: Инициативата започна и като част от мерките за чистотата на атмосферния въздух. Тоест събран отделно този отпадък да не попада в нечии ръце за нерегламентираното му изгаряне на октрито или за използване за отопление в домакинствата.


За разлика от контейнери на българския червен кръст, в които трябва да се оставят само чисти дрехи, при тези това не е задължително условие. Причината е, че дрехите няма да бъдат дарявани, а рециклирани.


Таня Асенова - Столичен инспекторат: Затова първоначално започнахме със събиране в контейнери, които поставихме на 3 места в София. Едно от местата, на които се намираме в момента - ул. Париж 5 в район "Оборище", в район "Слатина" и в район "Люлин".
Към настоящия момент събирането на текстилни отпадъци е разширено. На територията на цялата столица има разположени контейнери.
Да намерят тези места. Те са публично достъпни на интернет страницата на Столичен инспекторат и да ги изхвърлят в тези обозначени контейнери. За да може събран този отпадък да отиде на съответното място и да не достига до лица, които да го използват неправомерно.


В рамките на кампанията "Време е за детокс на гардероба" с част от текстила, който е годен за употреба, ще бъде изработена дизайнерска колекция облекла, която ще бъде представена в рамките на SOFIA Green Fashion Days - в края на месец ноември.