София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Коритото на р.Вит е разорано за строежа на АМ Хемус (ВИДЕО)

Изграждат насипи за магистрала с речна баластра при Боаза

пропускане
4 годиниАгро 44 Боряна Райчева

Коритото на р.Вит е разорано за строежа на АМ Хемус, а с речна баластра се изграждат насипи за строежа на АМ Хемус. Това е установено от граждани от Риболовен клуб "БАЛКАНКА" при проверка на строжа при моста на Боаза - на разклона за Тетевен. Във видеоклипове, които те са направили се вижда как цялото корито на река Вит в близост до строежа на новата магистрала Хемус е разорано от тежка строителна механизация и транспортна техника.

Три багера са копаели речна баластра от терасата на река Вит над моста, а един багер е копаел разкривка в скалните отложения на речната тераса, за да се открие баластрата.

След позвъняване на зеления телефон на БДДР и РИОСВ Плевен и от двете институции бяха така любезни да изпратят техни служители, които да осъществят контрол. 20 минути след подаване на сигнала се е появила охраната на строежа, а цялата механизация започнала да се изнася от речната тераса.

Малко по-късно след обаждане и до тел.112 от РИОСВ Плевен и от БДДР, както и от МВР Български извор все пак са пристигнали, но на мястото не е имало вече никой. Констатираха нарушенията, но при неизвестен нарушител.

Между моста над Вит при Боаза и бента на Боаза за ВЕЦ Ракита заедно с властите е установено отново пълно изсичане на местообитание 91Е0*, приоритетно за опазване в рамките на ЕС, както и разораване на речното легло.

Единственото, което обаче представителите на БДДР и РИОСВ-Плевен повтаряха е, че нищо не могат да коментират, че не са запознати какво се случва, че никого не могат да хванат и забележете, че не искат да гледат, защото ние сме ги викнали на сигнал само при моста Боаза. Забавно стана, когато пожелахме да оставим сигнал на зелен телефон и за участъка по-надолу, но служителката на РИОСВ ни заяви, че зеленият телефон се намира в джоба ѝ.

По-надолу, при бента на Боаза за ВЕЦ Ракита, заедно със служителите на БДДР и РИОСВ са видяли, че в реката под бента се изпускат не повече от 30 л/сек.

Гражданите написаха, че след като са снимали бракониерския набег в реката, се е появила нова патрулна кола на МВР и се е опитала да ги глоби за неправилно спиране покрай пътя. До глоба не се е стигнало, защото нарушение не е имало, а властите са споделили, че са дошли конкретно за тях по сигнал, че някакъв съмнителен джип обикалял района