Гледай
на живо

Нинова: Не съм Бойко Борисов да ползвам държавния и партийния ресурс

Тежи ми, разочарована съм от евровота, каза екслидерката на БСП

Нинова: Не съм Бойко Борисов да ползвам държавния и партийния ресурс Аз не съм Бойко Борисов, за да използвам държавния ресурс за кампанията. Това каза председателят на ... thumbnail text

Аз не съм Бойко Борисов, за да използвам държавния ресурс за кампанията. Това каза председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова е предаването „Тази сутрин“ по бТВ.  

Според нея тя не можела да си позволи по примера на премиера да изпозлва партията и ресурса й в своя собствен интерес, за да се "бетонира" на власт. 

По думите й по правилник нейните дейности трябва да се изпълняват от един от настоящите й заместници. „Те са четирима – Стефан Данаилов, Деница Златева, Кирил Добрев и Владимир Москов“, припомни тя.

Сама взех решение да подам оставка, каза председателят на БСП в оставка Корнелия. Попитана дали й тежи загубата на изборите, тя отговори: „Да, тежи, но не съм дошла да казвам, че БСП спечели или сме морално победители. БСП загуби изборите, но заради обективността и тези 500 хил. души които ни подкрепиха, бих искала да направим обективен анализ“.
На въпрос, дали е била готова партията за такъв резултат, Нинова каза: „Не, работихме и очаквахме да победим“.

„Единствената партията сме, която повиши доверието си спрямо предишните европейски избори с 50 127 гласа. Всички други партии в България губят, наймного губят ГЕРБ с над 100 000“, добави тя.

„Единствената партия сме, която има един депутат повече. Другите партии или запазват или губят. Имаме спечелени европейски избори в 63 общини и повечето от тях се управляват от ГЕРБ,“ изтъкна Корнелия Нинова. „От 28 държави в Европа, 28 социалистически партии – социалдемократически, БСП е на 5-то място, след Малта, Португалия, Испания и Кипър“, уточни Корнелия Нинова.

Според нея българските социалисти стоят добре на картата на Европа. Попитана дали еднолично е взела решението да подаде оставка, тя отговори: „Оставката е личен акт и го взех сама като решение. Сигурно има много грешки и много хора, които са виновни за тези резултати, но моето достойнство и морал в политиката е, че първият носи отговорност“.
Корнелия Нинова подчерта, че заемайки позицията председател на БСП каузата и е била промяна на България.