София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Корнелия Нинова отново катастрофира

Лидерът на БСП представи алтернативен проектобюджет

6 годиниИнциденти 10 Боряна Райчева

Лидерът на БСП катастрофира. Корнелия Нинова отново попадна в пътен инцидент. Това е за втори път в рамките на два месеца. Колата на соцлидерката е била ударена странично от такси на ул. „Княз Борис“ в столицата. Нинова не е пострадала. По информация на БНР шофьорът на таксито и личният шофьор на Корнелия Нинова не са известили полицията за катастрофата, а са уредили нещата с двустранни протоколи.

Припомняме, че при предишния инцидент колата на Нинова бе ударена отзад, а самата тя беше с мозъчно сътресение от камшичния удар.

Днес, председателят на БСП Корнелия Нинова представи алтернативния проектобюджет за 2018-та в централата на партията. Основните приоритети в техния проект са три: здравеопазване, образование, доходи.

Социалистите смятат, че в здравеопазването няма пари, защото болниците са търговски дружества. По думите на Нинова не са виновни лекарите, а политиците. От БСП предлагат болниците да се регистрират по Закона за лечебните заведения.

За сектор „Образование“ лидерът на БСП посочи, че повечето пари няма да спрат закриването на училищата. Проблемът е в модела "парите следват ученика", затова и се предлага неговата отмяна. Социалистите предлагат да има по един учебник за всеки предмет. В предложения от БСП проектобюджет, обаче, делегираните бюджети остават.

Корнелия Нинова посочи, че доходите сега водят до огромна бедност и неравенство, като бедността се увеличава. "Бедността се увеличава и милиони хора живеят на границата. С увеличение 40 лв. на пенсията и 50 на минималната заплата няма да решим проблема с бедността. Предлагаме коренно различна данъчна система. Предлагаме необлагаем минимум и прогресивен данък за физическите лица. Не променяме корпоративният данък на формите, който в 10%", уточни тя.

По думите на Нинова за пръв път се прави нещо различно при изготвянето на проект за бюджет. Този на БСП е изработен на база тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през юни 2017 г., каза тя.