София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Корнелия Нинова: Вече имаме диктатура

БСП иска да разбере истината за БНР

пропускане
5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Днес ПГ на „БСП за България” внасяме предложение за създаване на анкетна комисия в парламента за случая в БНР. От три години предупреждаваме за налагане на еднолична власт в България. Вече имаме диктатура в действие. Започна с изключените микрофони на журналистите в Министерския съвет, пресконференция без журналисти, журналисти, водени с белезници на разпити като свидетели. Можем да изреждаме и много случаи на уволнени журналисти за това, че са си позволили да критикуват властта. Това написа във фейсбук профила си председателят на БСП за България Корнелия Нинова по повод казуса с БНР.

Според нея властта се опитва да замаже проблема и да го прехвърли на техническо равнище, но изключването на сигнала на БНР е безпрецедентен случай в историята на България. Ние искаме политическа отговорност и истината докрай. Г-н Борисов се опита да се измъкне и от този случай, казвайки че някой саботира правителството. Това е абсолютно неприемливо, защото СЕМ в мнозинството си е излъчен от ГЕРБ. Този съвет избира ръководството на БНР и БНТ, допълва Нинова.


Тя посочи, че отговорността е при правителството, като поясни, че от това- дали депутатите на ГЕРБ ще подкрепят предложението на БСП за анкетна комисия, ще разберем, дали управляващите искат да се стигне до истината или искат и този случай на посегателство върху свободата на медиите и изразяването на различно мнение да бъде замазан до следващия.


„ Не можем да допуснем повече този поход – и винаги да се измъквате от отговорност по различни начини. По думите на Борисов, срещу правителството бил извършен саботаж – излиза, че той сам на себе си е направил саботаж, защото както казах - и СЕМ, и ръководството на БНР са излъчени и са функция на ГЕРБ. Не ми е в стила да говоря като Борисов, но не знам кой при тях е главанак – но да не ни правят нас всички на такива. Настояваме за анкетна комисия и истината докрай“, категорична е лидерката на БСП.