София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Корупцията в България ни отнема 11 млрд. евро годишно

Страната ни е втора по корупция в ЕС след Румъния

5 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

Корупцията в България отнема на страната ни около 11 млрд. евро годишно, което е 14% от брутния вътрешен продукт на страната, сочи доклад на Групата на Зелените Европарламента. Пред нас в класация се нарежда съседна Румъния, при която корупцията отнема 15% от БВП на страната.

Анализът на Зелените посочва, че в резултат на злоупотреба с власт в държавния и частния сектор се губят около 904 млрд. евро годишно от европейския БВП. Държавният диапазон между държавите е от 15% в Румъния до 0,76% в Холандия.

Някои от числата могат да бъдат оспорвани, защото БВП на България за догодина ще достигне 117 млрд. лева, а не 157 млрд. Лева, колкото е посочено от „Зелените“.

Корупцията в България причинява 1,8 пъти по-голяма загуба, отколкото бюджетът харчи за социални нужди. Целият бюджет за здравеопазване е три пъти по-малък от корупцията, а пенсиите са с 2,4 пъти по-малки.
Докладът на Групата на Зелените в европарламента се позовава само на официални данни от европейските институции – ЕК, Службата за борба с измамите ОЛАФ.

Докладът обяснява колко струва корупцията на обикновените хора: средната заплата на над една трета от населението. По данни на Евростат от 2017 година 48% от българите имат усещането, че корупцията в страната се е влошила през последните 3 години, а цели 76% смятат, че тя е час от националната бизнес култура.

Снимка във вестник „Сега“ ни припомня, че в началото на 2016 година премиерът Бойко Борисов получи подарък метла от служителка по чистотата и тържествено обеща, че с нея ще измете корупцията от страната ни. България се намира на второ място по корупция в ЕС след Румъния.