София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кошлуков спести опита в "Алфа" в биографията си

БНТ разпространи официалната биографична справка в сайта си

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Минути след избора на нов генерален директор на БНТ в петък пресслужбата на държавната телевизия разпространи официална биографична справка на Емил Кошлуков, който ще бъде начело на медиата в следващите три години.

Справката, която е публикувана и на сайта на БНТ откакто Кошлуков замести временно на поста осъдения за шофиране след употреба на алкохол Константин Каменаров, детайлно посочва професионалната кариера на новия генерален директор - от неправителствените организации и годините като народен представител, през предаванията в телевизиите "Евроком" и ТВ7 (финансирана с необезпечени кредити от фалиралата КТБ на Цветан Василев), продуцентската му къща и консултирането на медийни проекти до длъжността програмен директор и водещ на обзорното предаване "Още от деня" в БНТ (пълният текст на справката вижте по-долу).

В биографичните данни обаче липсва трудовият стаж на Емил Кошлуков в телевизията на партия "Атака" - "Алфа". По данни на "Капитал" по време на предишния конкурс за генерален директор на БНТ през 2017 г. той е посочил една година като програмен директор на "Алфа" (през 2016 - 2017г) , допълвайки по този начин изискваните по закон петгодишен стаж на ръководна длъжност в телевизия.

Издадената служебна бележка представляваше нарушение на друг законов текст, според който кандидатите не трябва да имат икономически и политически зависимости. "Алфа" е собственост на формацията на Волен Сидеров, споделя много от официалните тези на руската пропаганда, а през последните години често е била санкционирана от Съвета за електронни медии (СЕМ) за нарушения на базови принципи от Закона за радиото и телевизията, включително дискриминация от различен тип, нарушаване на "добрите нрави" и излъчване на опасно за деца съдържание, припомня "Капитал".

Кошлуков, както и ръководството на "Атака" (по онова време вече участници в управлението на страната), избегнаха да коментират темата, но така и не отрекоха информацията за бележката. Кандидатът не спечели тогавашния конкурс, но няколко месеца по-късно беше поканен за програмен директор на БНТ.

Не е известно какво е записано в документите, с които Кошлуков сега е кандидатствал за генерален директор, но стажът в БНТ в последната година и половина би трябвало да е допълнила небходимия срок на ръководна позиция.

Друг факт, който не е споменат в разпространената биография, е постът изпълнителен директор на TV7 и News7, който Емил Кошлуков заемаше за кратко през 2014 г. когато след фалита на КТБ телевизиите бяха обявени в несъстоятелност и спрени от СЕМ. Преди това политикът беше в управителния съвет на TВ7 - когато беше финансирана от същата банка, а Цветан Василев и Делян Пеевски бяха все още тандем, припомня "Капитал". След избора на Константин Каменаров в БНТ имаше поредица назначения на хора, работили или свързани с ТВ 7.