София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Котарашки на финал на конкурс за ремикс на BBC

Българският композитор е ремиксирал звукозапис на 63 години

4 годиниКултура 9 Боряна Райчева

Композиторът Никола Груев- Kottarashky е на финала в конкурса на BBC за ремикс Songlines Remix Competition. Котарашки е един от шестимата музиканти, чиито композиции са избрани сред над 300 предложения с вариации по 63-годишен звукозапис от Бали. 
 
Оригиналът е дело на Дейвид Атънбъроу, който го е осъществил през 1954а година, за да снима екзотични животни за телевизионния сериал на BBC- Zoo Quest. Тогава той записва музикални изпълнения и ритаули на племена, които среща. 
 
Публиката ще има възможността да избере победител сред 6-те предложения в късата листа в сайта на конкурса, като срокът за гласуване изтича на 15 септември. Победителят ще бъде обявен на 1 ноември.
 
Припомняме, че музиката на Котарашки озвучаваше и "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев, който беше номиниран за "Оскар" в своята категория "Късометражен анимационен филм".